0-1 ÅR

FØDSEL – EN HÅRD OPLEVELSE FOR BABY

kranio sakral terapi baby
Generelt gælder det for selve fødslen, at baby presses ud med en enorm kraft.

Det kan for babyen være en hård oplevelse og give nogle knubs på vejen. Det sker også, at baby kan blive hjulpet på vej af jordemoderen/læge mere eller mindre blidt. I hele denne proces kan der opstå problemstillinger som følge af fødslen.

Ser vi på selve fødslen kan nogle af problemerne opstå af f.eks. en hurtig fødsel, hvis baby ligger længe i fødselskanalen (lang kompliceret fødsel), er stjernekigger (ansigt opad), hvis der er grønt fostervand (stress), hvis baby bliver hjulpet på vej ud med, sugekop eller på anden måde hevet ud, hvor det har været kritisk at få barnet ud i en fart.

Herunder et sent akut kejsersnit, hvor barnet har måtte hives lidt mere voldsomt ud for at komme ud af fødselskanalen.

Generelt kan en mere almindelig fødsel og kejsersnit også give problemer for baby af lignende karakter.

BABYENS SYMPTOMER FRA FØDSLEN


Heldigvis er babys krop og kranie bygget til at kunne klare det store pres og andet i en fødsel. Men det er ikke altid, at alting falder helt på plads igen, og der er derfor behov for hjælp f.eks. med kranio-sakral terapi.

Symptomerne vil ofte være:

 • knyttede hænder
 • flitsbue med kroppen
 • at hovedet drejer meget til den ene side
 • at de slår hovedet bagud
 • baghovedet bliver fladt eller andre skævheder
 • ulige brug af venstre og højre side af arme/ben
 • older hovedet meget tidligt selv og ikke vil slappe af i nakken
 • uro ved berøring af nakken
 • græder meget og er urolig dag og/eller nat
 • fordøjelsesproblemer
 • kolik m.m.

KISS SYNDROMETS SYMPTOMERNE

Vi oplever, at forældre med babyer i alderen 1-3 måneder måske begynder at bemærke disse eller andre problemer.

En af årsagerne til problemstillingerne kan være KISS syndrom, der dækker over dysfunktion/ubalance mellem baghovedet og nakkens øverste hvirvler.

Det kan være, at kraniets bløde og løse kranieknogler ikke er faldet helt på plads efter fødsel. F.eks. kan de gå ind over hinanden eller være skæve i forhold til hinanden.

Det kan også gælde for nakkehvirvlerne, der ikke retter sig på plads. Eller udfordringer i kroppens muskel/skelet system f.eks. spændinger eller skævhed i rygsøjle, brystkassen, hoften eller korsben.

BEHANDLING MED KRANIO-SAKRAL TERAPI

Det handler om at få behandlet disse ubalancer og problemstillinger – og gerne så tidligt og hurtigt som muligt.

Det er ofte lettere at behandle, jo kortere tid baby har haft problemerne.

Ubalancerne kan påvirke babyens/barnets videre udvikling, hvorfor behandling som oftest er en fordel. Det er også muligt at rette op, hvis baby/barnet er blevet ældre, men det kan tage lidt længere tid. F.eks. vil et ubehandlet KISS syndrom betyde, at barnet kan få KIDD-syndromer at kæmpe med.

Behandlingen for for tidligt fødte er i hovedtræk den sammen som ved andre børn.

HAR DIN BABY MAVEPROBLEMER?

Forældre hvor baby har maveproblemer kan komme og fortælle, at barnet trækker sig sammen eller vrider sig. De fortæller, barnet har svært ved at komme på toilettet, prutter (tyder på forstoppelse), er forstoppet og presser meget til de bliver helt røde i hovedet.

De kan derfor græde og være urolige, da baby føler ubehag. En lidt værre udgave af dette er kolik. Andre igen kan have problemer med for tynd mave.

KISS – SYNDROM VÆRE ÅRSAG TIL MAVEPROBLEMER

Problemet kan skyldes skævheder i muskel/skelet systemet, det kan også være udledt af fastlåsning i baghovedet og nakke.

Herunder problemer med flowet i tarmsystemet. Den 10. kranienerve har en stor del af ansvaret for tarmsystemet, og denne nerve er lang og går fra kranie til tarmene, og kan komme i klemme mere end et sted på vejen til maven, og vil give de klassiske problemer med tarm/mave.

Der kan også opstå problemer med de enkelte overgange i fordøjelsessystemet f.eks. ved overgang fra spiserør til mave og fra tyndtarm til tyktarm, som skal løsnes.

REFLUKS OG SILENT REFLUKS

I forbindelse med maveproblemer kan baby også have almindelig refluks og silent refluks. Refluks er generelt kendetegnet ved mavemunden står åben, så mavesyre kommer op.

BABYS KROP ER ANSPÆNDT, SOVER UROLIGT OG GRÆDER MEGET

Forældre med nyfødte babyer kan opleve, at deres baby er mere urolig og græder meget, og måske sover dårligt eller afbrudt. Deres kroppe virker anspændte f.eks. ved knyttede hænder, laver en flitsbue med kroppen, kroppen ligger som ”bananform” eller ”C-form” frem for lige.

Babys krop er generelt urolig, og måske går hænderne op til hovedet/ørene eller nakken, når han/hun græder.

Det kan også være, baby sover dårligt. Eller baby kan være utrøstelig og overspise eller have svært ved at finde ro og tålmodighed til at spise.

Der kan være mere end én problemstilling, der kommer som følge af fødslen.

Der kan være spændinger og fejlstilling i nakke og kranie som ved f.eks. KISS-KIDD syndrom,

Andre problemstillinger relaterer sig til spændinger og skævheder i muskel/skelet systemet. Desuden kan der være problemer med mave/tarm system. Det ene udelukker ikke det andet, og det kan være i mild eller sværere grad.

Vi undersøger og mærker efter og behandler baby meget blidt og roligt med kranio-sakral terapi. Som forældre hjælper du med at være tilstede samt evt. underholde og tale med baby.​

FLADT BAGHOVED, SKÆVHEDER I BAGHOVEDET ELLER KRANIET

Det flade baghoved skyldes i mange tilfælde en kombination af skævheder i kraniet og de øverste nakkehvirvler, der begrænser babys lyst til at have hovedet til siderne, og det at baby ligger på ryggen og sover, som det anbefales.

Det kan også være den en side af baghovedet er fladt, da baby ligger ensidig med hovedet til den ene side.

Det er formodentlig ømhed i nakken, der gør, at barnet fortrækker at ligge hovedet til den ene side fremfor den anden.

Årsagen skal i flere tilfælde findes i fastlåsning mellem kraniets baghoved og de øverste nakkehvirvler, der ikke er faldet på plads efter fødsel. Det går under betegnelsen KISS syndrom.

Der er flere problemstillinger som baby med KISS-KIDD syndromet viser, f.eks. vil de måske ikke ligge længe på maven, kroppen er i en ”Bananform”/”C-form”, de laver flitsbue med kroppen, er generelt anspændt og har ømhed/græder, når de røres ved nakken.

Der er mange gode råd til, hvordan du selv kan hjælpe baby med at bevæge hovedet mere til siderne eller en bestemt side.

Vi nævner her de mest almindelige:

 • flytte hovedet til siderne, når baby sover
 • lege samt lave lyde til baby fra modsat side, så de er nødt til at se til den side
 • ligge dem på maven
 • lave forskellige øvelser og bevægelser med kroppen.

Det kan dog vise dig ikke være effektfuldt nok, hvorfor det anbefales behandle med kranio-sakral terapi.

Generelt er vores fokus i kranio-sakral terapi at få afspændt hele kroppe, hofte, ryg, forside og særlig fokus på nakke og kranie.

LØBER NÆSEN HELE TIDEN?

Der er normalt tale om virus og bakterier, hvis næsen løber hele tiden.

Men vi oplever også, at ansigtets kranie også kan være spændt/skævt, hvilket hindrer et godt flow i bihuler og pandehuler.

Vi behandler dette ved at få løsnet i kraniet og ansigtet med kranio-sakral terapiens blide tryk og bevægelser.

ØREBØRN

Baby og børn kan let få øreproblemer, da den luftkanal, der udligner luften i mellemøret (bag trommehinden) ligger mere horisontalt på baby og børn.

Det betyder, at snot let kan ligge sig i det eustatiskerør og blokere for mellemøret og udligningen. Med alderen kommer eustatiskerøret til at ligge mere skråt, der bedre hindrer snot i at komme ind i det. Det er årsagen til børn kan vokse sig fra det.

Mange baby og børn er nødt til at få lagt dræn i øret, så mellemøret ikke tager skade og barnet kan høre.

Behandlingen fokuser på at få knogler omkring øret og kæberne/ansigt afspændt og balanceret. Dertil kommer fokus på nakke og resten af kroppen.

TORTICOLLIS OG STRAM HALSMUSKEL

Ved Torticollis kan man på den ene side af halsen mærke og evt. se en kort, fortykket, stram og hævet hals muskulatur (sterno-cleidomastoideus).

Så udover at barnet ofte har en favoritside, kan man se, at hovedet tilter lidt eller meget, ned til den ene side.

Behandlingen består i at få løsnet halsmuskler, nakkehvirvlerne og stræk af forsiden samt generelt undersøge krop og kranie for spændinger og ubalancer.

VIL IKKE LIGGE PÅ MAVEN

Det kan vise sig, at baby fortrækker at ligge på ryggen frem for maven.

F.eks. vil de efter kort tid søge tilbage for at ligge på ryggen eller begynder at være urolige og græde. Årsagen kan bl.a. findes i fastlåsning mellem kraniets baghoved og de øverste nakkehvirvler, også kaldt KISS.

En ømhed i nakken gør det ubehageligt at løfte hovedet, når baby ligger på maven. Der kan også være andre årsager til, de ikke vil ligge på maven. F.eks. kan hovedet være svært at løfte, eller de har brug for hjælp til bevæge og styrke sig. Der er råd som at ligge pude under brystkassen, så hovedet kommer lidt op og de kan den spændende verden bedre og ligge dem på maven, når baby ligges ned.

OVERGANG TIL VUGGESTUE / DAGPLEJE

Overgangen til vuggestue eller dagpleje kan være overvældende for mange babyer.

De mange nye indtryk, og det at skulle fungere med mange andre børn er krævende. Her kan behandling med kranio-sakral terapi, der beroliger og balancerer kroppen, være gavnligt og hjælpende på barnet.

Det kan også være godt at give baby ro og nærhed, når det kommer hjem.

TEMPERAMENTUDSVING

Temperamentudsving kan være en reaktion.

Der kan være mange årsager f.eks. når baby er overvældet, savner sin mor/far eller ved søvnmangel. Men det kan også være på grund af ubalancer i hovedet og kroppen, der gør, at baby har mindre ressourcer.

I behandlingen søges dels at berolige, men også at finde spændinger og ubalancer, der kan begrænse babys overskud og energi.​

KRANIO-SAKRAL-MASSAGE

Adressen

LØNGANGSTRÆDE 18, KLD.  1468 København K

Klik her for rutevejledning

Telefon

51 23 40 41

PERSONDATAPOLITIK

Læs mere her

For at se dette Googlemap skal du acceptere marketing cookies.

Administrer samtykke